Reggeli Rutin

5 reggeli rutin, hogy jobban induljon a napod

Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, mikor nehezebben indulnak a napok. Ilyenkor kétszer-háromszor állítod szundira az ébresztőt, mielőtt sikerülne rászánni magadat, hogy kimássz az ágyból. Ennek önmagában az következménye, hogy pánikszerű rohanással indítod a napod, hogy ne késs 10 percnél többet a munkahelyedről vagy a reggelre megbeszélt találkozóról, ráadásul negatívan és depresszíven indítod a napot és ez a hangulat jellemzően kitart a felkelést követő 2-4 órában is.

A következőkben 5 olyan reggeli rutint szedtünk össze, amik neked is segíthetnek, hogy jobban induljon a reggel és ezáltal produktívabb, fókuszáltabb és sikeresebb lehess az egész nap folyamán. És tudod mi a legjobb az egészben? Az, hogy egyik rutin sem tart tovább 1 percnél!

1.Hidratálj azonnal

A szervezetünk alvás közben folyamatosan dehidratálódik, ezért ébredés után amilyen gyorsan csak lehet érdemes meginni egy nagy pohár vizet. Ha teheted még este készíts be egy pohárral az ágyad mellé, ha egy nagy pohár vízzel indítod a reggelt sokkal könnyebben fog indulni a napod.

2. Tisztítsd ki az elméd

Biztos te is ébredtél már frusztráltan és stresszesen vagy egyszerűen csak rossz kedvűen. Az ilyen reggeleken nagyon sokat segíthet egy rövid yoga gyakorlat vagy akár egy pár perces meditáció is. Az egyik kedvenc gyakorlatom az indiai Pranayama yogából átvett 4-7-8 légzőgyakorlat, amivel percek alatt meg tudok nyugodni és kitisztítani az elmémet.

Ennyi az egész:

  1. Fújd ki gyorsan a levegőt a szádon, mint amikor elakarsz fújni egy égő gyertyát
  2. Ezután szívj be levegőt az orrodon lassan, kb. 4 másodpercen keresztül
  3. Tartsd bent a levegőt 7 másodpercig
  4. Majd fújd ki hosszan kb. 8 másodpercen keresztül
  5. Ismételd meg háromszor ezt a gyakorlatsort!

Ezt gyakorlatot csinálhatod rögtön ébredés után az ágyadban ülve, reggeli után vagy akár munka közben is.

3. Képzeld el a tökéletes napot

Egy olimpiai versenyzőkkel készített tanulmány szerint azok a sportolók akik a fizikai felkészülés mellett vizualizációval, mentálisan is készültek a versenyekre nagyobb eséllyel arattak győzelmet. Azok a versenyzők, akik naponta többször elképzelték ahogyan elsőként érnek célba, végül magasabb arányban arattak győzelmet a versenyeken, mint azok, akik kizárólag fizikálisan készültek fel.

Használd te is a vizualizációt reggelente, képzeld el ahogyan végzel a legnehezebb és legfontosabb feladattal vagy gondolj bele, hogy milyen jó lesz, akikor végre sikerül lezárni egy régóta húzódó projektet. A vizualizáció úgy stimulálja az agyunkat, mintha ténylegesen megtörténne velünk az elképzeld élmény, tehát amikor valóban csinálni kell a feladatot, akkor hatékonyabban fogjuk végezni a dolgunkat és végül nagyobb eséllyel járunk sikerrel.

4. Adj hálát

Az életben sok dolgot hajlamosak vagyunk magától értetődőnek venni. Ha reggeleket azzal indítod, hogy emlékezteted magadat 2-3 dologra, ami jó az életedben sokkal pozitívabban indul majd a napod. Nem kell nagyon túl gondolni, mert igazából nagyon sok mindenért lehetsz hálás. Például azért, hogy egészséges vagy, hogy van mit enned reggelire vagy akár azért is, hogy aznap kisütött a nap. A lényeg, hogy reggel emlékeztesd magadat a jó dolgokra az életben, így a nap további részében is pozitívabb maradsz.

Egy manchesteri egyetemen végzett kutatás szerint azok a hallgatók, akik mindennap leírtak 3 dolgot, amiért hálásak az életben sokkal jobban érezték magukat és összességében kipihentebbek voltak társaiknál.

5. Mozgasd át magad

A reggeli kávé helyett jobban jársz, ha egy gyors reggeli tornagyakorlattal kezded a napot. Próbáld ki, hogy egy héten keresztül egy rövid tornával indítod a napod koffein helyett! A reggeli mozgástól gyorsabban felébredsz, mintha éhgyomorra ledöntenél egy bögre kávét, ráadásul egész napra feltölt energiával.

Találj egy hozzád passzoló rövid gyakorlatot, ami igazából bármi lehet, akár egy rövid kocogás, 10 fekvőtámasz vagy guggolás, egy kis nyújtás vagy akár egy rövid yoga gyakorlat is.

Próbáld ki egy héten keresztül az egyik reggeli rutint (vagy mindet) és látni fogod, hogy mennyivel könnyebben indulnak majd a napok! Sokkal energikusabb, pozitívabb és hatékonyabb leszel a nap folyamán, még akkor is ha eddig utáltad a reggeleket.