3 legpusztítóbb marketinges hiba

A 3 legpusztítóbb tévhit a marketinggel kapcsolatban

A legtöbb kisvállalkozás általában kevesebbet költ marketingre, mint amiből reálisan eredményeket érhetne el. Ez nem túl szerencsés, hiszen a megfelelő tervezéssel egy alacsonyabb költségvetésű marketing kampány is komoly eredményeket hozhat, még a legkisebb induló vállalkozások számára is.

Ha vállalkozók túllendülnek a marketinggel kapcsolatos negatív feltevéseiken, könnyebben találhatnak olyan marketing csatornákat, amelyek hosszú távon is eredményeket hoznak. Az alábbiakban összeszedtük a 3 legkárosabb hiedelmet, amit a cégvezetők feltételeznek a marketingről:

1. “Nekem nincs szükségem marketingre.”

Sok vállalkozó számára magától értetődő azt gondolni, hogy nincs szüksége cégének vagy márkájának reklámra. Emögött a gondolat mögött az a gondolatmenet áll, hogy az induló vállalkozások gyakran alulról szerveződnek, úgy kerülnek kapcsolatba az ügyfélkörükkel és a vevőkkel, hogy a hírük szóbeszéden alapszik. Ha valamilyen sikert érnek el, meggyőződésük, hogy a marketingnek már semmilyen befolyásoló hatása nem lehet a korábban is működő értékesítési folyamatokra.

A másik gyakran előforduló jelenség, hogy sok vállalkozó, az első sikertelen marketing próbálkozások utána, már sajnálja reklámra, márkaépítésre vagy bármilyen marketing kezdeményezésekre fordítani a pénzét.

Mi lehet a megoldás?

A számok sosem hazudnak. Mindenkinek szüksége van valamilyen formában marketingre. A legfontosabb, hogy a tulajdonos is megismerje vállalkozása szükségleteit és tisztában legyen a marketingre fordítandó költségkerettel. A digitális korban ennél nincs is egyszerűbb dolog, hiszen néhány eszköz segítségével könnyedén növelhető a márka ismertsége és az új ügyfelek száma egészen alacsony havi költségkerettel is:

2. “Soha nem tudhatom meg, hogy milyen változások történtek a marketing kampányok hatására”

Sok kezdő vállalkozó, aki megbízott egy ügynökséget vagy valamilyen formában befektetett marketingbe, általában annyit lát az eredményekből, hogy jött pár új hírlevél feliratkozás, esetleg találkozik saját hirdetésével valamelyik közösségi média oldalon. Az előbbieken túl nincs nagy rálátása a marketing folyamatokra és eredményekre.

Ez a jelenség azért fordulhat elő, mert sok vállalkozó nem követi rendszeresen a marketing folyamatokat. Akiknek nincsen elegendő idejük vagy energiájuk és nem tudják nyomon követni a kampányaik alakulását, gyakran érezhetik úgy, hogy csak elégetik a pénzt.

Hogyan tovább?

A marketing olyan, mint a vállalkozás bármely más aspektusa. Nem tudjuk javítani a teljesítményt, ha nem tudjuk, hol mutatkozik meg az eredmény. Ahhoz, hogy a vállalkozó tisztában legyen az éppen zajló folyamatokkal és a kampányok hatékonyságával, mindenképpen nyomon kell követnie azokat legalább havi, de jobb esetben heti rendszerességgel. A következő merőszámok segítséget nyújthatnak minden vállakozónak:

  • Megjelenések száma – hányszor jelennek meg a hirdetések?
  • Kattintások száma – hányan kattintanak a hirdetésekre?
  • CTR (átkattintási arány) – több kampány esetén különösen fontos
  • Konverziók száma – árajánlatkérések, megrendelések, feliratkozások száma
  • ROI (befektetésarányos megtérülés) – mennyit hoztak a kampányok?

3. “Nem engedhetem meg magamnak, hogy marketingre költsek.”

Vállakozói körökben igencsak népszerű David Ogilvy mondása miszerint, a marketingre költött pénz fele csak kidobott pénz, ám azt soha nem tudjuk, hogy melyik fele volt hasznos és melyik nem. A jelenlegi gazdasági környezetben a legtöbb vállalkozás minden lehetséges módon igyekszik csökkenteni a költségeket és ebben folyamatban jellemzően a marketing büdzsé visszavágása az első lépés. A kérdés, hogy ez valóban megtakarítást jelent vagy annak az éltető csapnak az elzárását, amivel tovább csökken a túlélési potenciál?

Nehéz lenne általánosságban megmondani, hogy mennyit kell költenie egy vállalkozásnak ahhoz, hogy folyamatosan tudjon új ügyfeleket szerezni, túlélje a nehéz időszakokat vagy tovább tudjon növekedni.

Hogyan tovább?

Egy biztos: a marketingre költeni kell és ezt nem azért mondjuk, mert éppenséggel marketinggel foglalkozunk, hanem azért, mert az a vállakozó aki nem költ marketingre, annak munkában vagy munkaidőben kell “megfizetnie” ezt a árat. Nincs ingyen ebéd! A kérdés inkább az, hogy milyen reklámozási formákban gondolkodhatnak a kis- és közepes vállalkozások? Mennyire mérhetőek, mennyibe kerülnek és milyen megtérülést hoznak?

Természetes, hogy a jelenlegi helyzetben sok vezető aggodalmakkal és kétségekkel küszködik, ám nem szabad elfelejteni, hogy a megfelelő tervezéssel és ráfordítással a marketingbe fektetett pénz előbb vagy utóbb mindig megtérül.

Ha bármilyen kérdésed merülne fel az online marketinggel kapcsolatban nyugodtan keress minket elérhetőségeinken vagy foglalj időpontot egy teljes mértékben kötelezettségmentes és díjmentes konzultációra az alábbi gombra kattintva!

DÍJMENTES TANÁCSADÁS